[...] przez smażony produkt zalezy od "sposobu i dlugości smażenia". W takim razie jakie czynniki wpływają na mniejszą ilość wchłanianego tluszczu? A jeszcze jedno, jaka jest mniej wiecej granica czasowa do której dozwolone jest smazenie na oliwie z oliwek, by nie uwalniały się wolne rodniki? Przy załozeniu ze np. smaże na full power.
Długi wstep pokazuje nam do jakiego grona czytelników jest on skierowany skoro podaje sterte znanych osób które nie jedzą mięsa. Bardzo tendencyjny ma na celu zszokować/zainteresować byśmy siegneli po najnowszy numer wprost, w wielu przypadkach tak tez sie stanie.Skoro Franklin i Ghandi propagują niejedzenie mięsa to napewno musi być super. [...]
Już jestem po treningu :-) dziś robiłem takie obwody : wyciskopodrzut jednorącz hantlem + drażek podchwyt + wykluczanie zapaśnicze zrobiłem 9 takich obwodów. Później jeszcze trochę thrusters na stosunkowo niewielkim obciążeniu (80kg) i brzuch. Filmy jakieś mam to zrzucę :-) co do diety to nic się tutaj nie zmienia. Podaż węglowodanów to [...]
Ines witaj :-) Kurak be i nu, nu, nu jak to mawia Martucca - bo jest napasiony hormonami w procesie karmienia a nam - kobietom wystarczy własnego bajzlu hormonalnego, nie dostarczamy dodatkowych hormonów z zewnątrz jeżeli nie musimy. Kuraka zamieniamy na każde inne mięso. Co do oliwy z oliwek (chyba że oliwa z wytłoczyn z oliwek to coś innego?) [...]
Czy smażenie na smalcu / maśle klarowanym / oleju kokosowym jest mniej zdrowe niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ? Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa. olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Bo oliwa z oliwek, olej lniany czy olej rzepakowy (nierafinowany) są do używania 'na zimno'. Np do sałatek czy polewania czegoś a nie do smażenia. Smażenie na nich to raz - szybkie utlenianie oleju co jest rakotwórcze, dwa - nieopłacalne. Po co marnować tak świetne źródła tłuszczy, które po usmażeniu tracą swoje właściwości? Na maśle też bym nie [...]
[...] na tak, jesli sa braki. jesli chodzi o przygotowywanie piersi z kurczaka to wg mnie najprostszym sposobem(ja osobiscie tak robie) jest krojenie kurczaka na male kawaleczki i smazenie go na patelni teflonowej bez jakiegokolwiek tluszczu. nie potrzebujemy tu jakiejs super wysokiej klasy patelni za 150zl zeby nie przywieralo. wystarczy srednia [...]
Czy mogę je usmażyć na oliwie z oliwek, albo na oleju z pestek winogron, lub oleju rzepakowym? Myślałem, żeby patelnie tylko lekko przetrzeć, a nie wlewać większej ilości oleju, bo na suchej patelni to raczej nie usmażę. Nigdy nie robiłem racuchów i nie wiem co wybrać do smażenia... Wybór należy do Ciebie .... ja do smażenia nie używam żadnego z [...]
Witam, Mówiąc w dużym skrócie delikatnie sobie redukuję (bf 13 %) waga spada 300 g tygodniowo więc na razie jest ok (bilans około 2500 kcal). Nie mam typowej strategii na dietę. Korzystam z paleo, LC, wchodzę czasem w ketozę, robię refeed, rotuję węglowodanami od potrzeby dnia treningowego. W domu posiadam różne wynalazki typu mąki z amarantusa, [...]
Ehh., zapomniałem uprzedzić o tym, iż treść może być lekko zabarwiona nieprzyzwoitym materiałem }:-(, zdjęć ciąg dalszy : /SFD/Images/2015/3/31/da3c70d081fb49b7b3262f5f5c7e18cf.jpg /SFD/Images/2015/3/31/c5ade248100841e2861a002bc99e5d30.jpg /SFD/Images/2015/3/31/57918d040d6c430987e3b4bbede6e136.jpg [...]
Myślę, że jedząc tłuszcz zwierzęcy jesz tak jak jedli ludzie zanim zaczął się mniej lub bardziej rozwinięty przemysł spożywczy (i zanim powstało wiele zbędnych i negatywnych nawyków - używanie mleka i jego produktów, używanie zboża, używanie produktów skrobiowych itd), jesz to samo co jest w mięsie, jedząc olej jesz dodatkowy, zbędny składnik, [...]
Poprawione Nieprawda Week 3 Sniadanie jajko na mieko i razowy chleb szklanka hudego mleka 1 jajko ? Z chlebem ? bez warzyw ? mleko ? źle!!! Można tak np 2-3 jajka z majonezem własnej roboty(bogatym w o-3) do tego pomidor i ogórek, bez mleka Silownia 4 razy w tygodniu 10 min Strecz 20 min bieznia 8.5 speed 25 min Rowerek cardio level 10 45 min [...]
cholesterol z diety to jest ułamek, promil promila. Zresztą ekspertem nie jestem więc się wymądrzać za bardzo nie będę, ale zostało to już nie raz powiedziane na forum. poza tym oliwa czy rzepakowy (ale dobry a nie jakiś kujawskie g****) są zdrowsze niż inne oleje co nie znaczy że są zdrowe (do smażenia). Na zimno jak najbardziej ale do smażenia [...]
Wtorek: 60 min orbi Sroda: odpoczynek Czwartek: Wrzucam :) Komentarz: Zmieniłam strategię (he he, po prostu wcześniej źle robiłam wcześniej) na triceps na wyciągu stąd wróciłam do mniejszego ciężaru. Nie progresuję w brzuchach w ilości powtórzeń, bo dorzuciłam oprócz wznosów podnoszenie bioder do góry - tzw. świece - w trakcie.... Dziś niestety [...]
Chciałbym prosić o ocenę stosunku kwasów omega 3 do omega 6 w mojej diecie. Tłuszcze w diecie: 4 żółtka jaj kurzych= 80g żółtka 2g tranu 30g oliwy z oliwek (tłoczony na zimno, jak wszystkie oliwy/oleje, których używam) 10g oleju rzepakowego 30g oleju lnianego budwigowego 30g orzechów włoskich 15g pestek dyni 15g migdałów około 20g pochodzenia [...]
a ja dodam dla zdrowia : "Ale ja tłuszcz spożywam głównie w formie oleju rzepakowego na jakim smażę pierś z kurczaka" SMAZ NIE NA OLEJU - TYLKO NA TLUSZCZACH WYSYCONYCH. SMALEC CZY MASLO BEDA TUTAJ NAJLEPSZYM WYJSCIEM. SMAZENIE - SZCZEGOLNIE NA TAK ZLYM OLEJU JAK RZEPAKOWY - STWARZA RYZYKO POJAWINIA SIE TLUSZCZY TRANS - KTORE SA ZABOJCA [...]
Dziękuję za odzew :) Odnośnie diety tak smalec do smażenie. poprzednio smażyłam na oleju rzepakowym, ale czytałam, że smalec jest do tego bardziej odpowiedni. Ogólnie dużo smaże głownie chodzi o fakt szybkości przygotowywania dań... ale myślę że mięska spokojnie mogę zacząć gotować. odnośnie tłuszczy w diecie to nie jestem pewna czy powinnam [...]